Terugblik eerste BSPD sessie door Romy Blankenspoor, BSPD verenigingsdirecteur

Donderdag 27 september, een spannende dag: mijn eerste bijeenkomst als verenigingsdirecteur van BSPD. Vanaf het kantoor in Den Haag vertrek ik per auto naar het Miele Experience Center in Vianen. Met het knisperende geluid van het grind onder mijn wielen rijd ik een half uur later de parkeerplaats op. Bij binnenkomst word ik vriendelijk ontvangen door Marie-Thérèse Schlatmann (programmamanager BSPD), waarna ik al snel de eerste BSPD leden ontmoet. Maar liefst 21 leden hebben zich aangemeld voor de bijeenkomst van vandaag!

Na een warm welkom van onze voorzitter, Ferry Boot, neemt Danny Kooistra ons mee in de wereld van data analyse en proces mining. Daar waar proces mining gaat over het in kaart brengen van de processen, gaat data analyse dieper in op de inhoud van de stappen binnen zo’n proces. Met verschillende software kan men dit vertalen in een visueel overzicht waarmee in een oogopslag processen duidelijk en inzichtelijk worden. Voorzichtig beginnen de aanwezigen enkele vragen te stellen. Hoe voer je data analyse uit? Is dit ook relevant voor kleinere administratiekantoren? Op de vraag welke analyses het meeste uitgevoerd worden geeft Danny volmondig het antwoord: dubbele facturen. Een golf van herkenning zorgt voor interessante interacties in de zaal en hiermee is gelijk de brug naar de praktijk geslagen. Er volgen nog vele andere praktische voorbeelden van de toepassing van data analyse en proces mining. Concluderend dat een uurtje eigenlijk te kort is voor het onderwerp moeten we toch afsluiten. De meest belangrijke inzichten die ik vandaag heb opgedaan als je met data analyse aan de slag gaat:

• Bepaal van tevoren goed wat je met de data wilt gaan doen
• Maak duidelijke afspraken over de scope van het project: analyseer nooit meer dan afgesproken

Ik kijk ernaar uit om je bij de volgende bijeenkomst op dinsdag 30 oktober weer te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan over Prinsjesdag 2018 – hoe zien de nieuwe belastingplannen eruit?

Tot dan!