Terugblik BSPD bijeenkomst - Prinsjesdag 2018

Afschaffen van dividendbelasting is een goed idee. Of toch niet? De kranten hebben er de afgelopen week vol van gestaan. In het verhitte debat over het kabinetsplan om de dividendbelasting af te schaffen leek premier Rutte publiekelijk weinig steun te krijgen. Uiteindelijk is afgezien van de afschaffing en het gemoeide bedrag van €1.9 mld. wordt gebruikt voor lastenverlichting ten behoeve van het bedrijfsleven. Maar wat betekent dit in de praktijk en hoe vertaalt zich dit naar de financieel administratieve wereld? Hier horen we vandaag meer over bij de BSPD Prinsjesdagsessie in het Miele Experience Center in Vianen.

 

Wederom verheugd over de hoge opkomst open ik om 14.00 uur de Prinsjesdag sessie voor onze leden (en niet-leden). Ik geef het woord aan Harold van den Berge, fiscalist bij Visser & Visser die ons meteen meeneemt in de highlights van de miljoenennota: groei van de economie, toename van het arbeidsaanbod en een verdere daling van de werkeloosheid. Dit lijkt allemaal Hosanna, Hosanna! Maar er zijn ook uitdaging aldus meneer Van den Berge. Zo is er de op handen zijnde Brexit en de toenemende dreiging van handelsoorlogen in de wereld. Na deze miljoenennota in een notendop neemt de heer Van den Berge ons mee in het belastingplan 2019. De wijzigingen, regels en percentages vliegen me om de oren. Wat er in elk geval niet gewijzigd wordt is het belastingstelsel en box 3. Naarmate de voorbeelden concreter worden zie ik de mensen meer richting het puntje van hun stoel kruipen. Maar pas als een uitgewerkt voorbeeld van de invoering van het 2-schijventarief in 2021 gepresenteerd wordt barst het rumoer los. Ook het overgangsrecht (of het gebrek daaraan) zorgt voor de nodige interactie in de zaal. Uiteindelijk komen we bij de DGA en de actiepunten die hij/zij in overweging zou kunnen nemen. Verlagen van het eigen salaris, uitkeren dividend of het overwegen van een eenmanszaak? Allemaal punten waar over nagedacht kan worden. Al met al veel informatie (klik hier voor de presentatie), maar het meest belangrijke inzicht dat ik vandaag heb opgedaan: je kunt maar beter een goede SPD’er in dienst hebben om al deze wijzigen en regels optimaal toe te passen in een organisatie!

 

Ik kijk ernaar uit om u op 12 december weer te ontmoeten tijdens de Algemene Ledenvergadering en aansluitend de Belastingavond. Vergeet u uw PE punten niet bij te werken? Dan kunt u meteen uw certificaat in ontvangst nemen.

 

Tot dan!

 

PS Bekijk hier de aftermovie van deze bijeenkomst!

 

Romy Blankenspoor
Verenigingsdirecteur BSPD