De SPD'er

De afkorting SPD

SPD staat oorspronkelijk voor Staats Praktijkdiploma Bedrijfsadministratie. Dit komt omdat in het verleden sprake was van een staatsexamen. Inmiddels is sprake van een Stichting Examenbureau NGO SPD Bedrijfsadministratie (ENS) die de samenstelling van de examens verzorgt voor de SPD-opleiders die zijn vertegenwoordigd in het NGO. De volledige naam van de opleiding is nu feitelijk HBO SPD Bedrijfsadministratie, maar in de praktijk wordt nog steeds de naam (afkorting) SPD gebruikt omdat deze is ingeburgerd binnen het bedrijfsleven.

 

Profielschets van de SPD'er

De SPD'er is breed opgeleid, administratief en bedrijfseconomisch. Deze zeer zware hbo-opleiding heeft hij/zij vaak naast een normale baan genoten waardoor er synergie tussen leren en praktijk heeft plaatsgevonden. De pragmatische Controller of Financieel Manager, zo zou je de SPD'er ook wel kunnen betitelen.

 

SPD in de praktijk

De opleiding van de SPD'er opent wegen naar diverse vervolgtrajecten waaronder de AA- en NIVRA-opleiding, operational en EDP auditing, fiscale opleidingen, controllersopleidingen, bedrijfseconomie, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn mogelijkheden voor de SPD'er. Hierdoor is hij/zij een zeer flexibel inzetbare medewerker in de organisatie. De SPD'er is namelijk inzetbaar op diverse (leidinggevende) financieel-administratieve functies, van hoofd administratie tot aan controller en in diverse soorten organisaties van accountantsbureau's tot aan IT consultancy.