Profiel van SPD’er

Flexibel, breed onderlegd en pragmatisch

SPD staat oorspronkelijk voor Staats Praktijkdiploma Bedrijfsadministratie. Inmiddels is het geen staatsopleiding meer en is de naam veranderd in HBO SPD Bedrijfsadministratie. De naam SPD is altijd gebleven omdat deze goed bekend staat in het bedrijfsleven. En dat is niet gek, want SPD’ers hebben een hoge opleiding, goed inlevingsvermogen in ondernemingsvraagstukken van financiële aard en een pragmatische inslag.

SPD’ers leggen makkelijk verbinding tussen theorie en praktijk

Omdat velen hun SPD-diploma hebben gehaald naast hun baan, zijn SPD’ers als geen ander gewend om de koppeling te maken tussen theorie en praktijk. De meeste SPD’ers werken vaak in een leidinggevende rol. Vandaag de dag werken al, of groeien veel (studerende), SPD-ers door naar diverse functie binnen Finance & Control. Velen vaak dieper in Control zelfs. Denk daarbij aan control functies als: commercieel-controller | financieel-controller | business-controller | marketing-controler | compliance-controller | hrm-controller en ga zo maar verder. Sommigen hebben hun vleugels uitgeslagen richting de IT, vanuit de basis zijn juist SPD-ers behendig met applicaties. Mede door de ontwikkelingen op het gebied van automatisering is het vak in een stroomversnelling gekomen.

Het verschil én de meerwaarde is dat SPD-ers door het bachelor niveau én de werkervaring zeker 3 tot 5 jaar voorsprong hebben op net afgestudeerde academici. 

Steeds meer adviesvaardigheden nodig

Aan de huidige SPD’er worden dan ook andere eisen gesteld dan tien of twintig jaar geleden. Doordat veel handwerk is geautomatiseerd, groeien veel SPD’ers automatisch door naar een functie die dichter tegen de business aanligt en die meer adviesvaardigheden verlangt. 

 Kennisontwikkeling is onontbeerlijk

Aan deze ontwikkeling komt voorlopig nog geen eind. De rol van finance en control in organisaties zal de komende jaren daardoor in veel organisaties belangrijker worden. En daarmee is kennisontwikkeling onontbeerlijk voor de SPD’er. De BSPD zet zich hiervoor in.