BSPD-lid Corine Thuss-Matser in CM vakblad 'Oog in Oog'

Cm: staat deze maand oog in oog met Corine Thuss–Matser (49 jaar), hoofd administratie Stichting Peutercentra Arnhem en Stichting Peutercentra Overbetuwe. Samen met Stichting Peutercentra Overbetuwe vangt het bedrijf circa 1.500 kinderen op, hoofdzakelijk in de leeftijd van 2-4 jaar. Op kantoor werken 12 medewerkers. In haar vrije tijd speelt ze toneel, zingt, leest en wandelt ze graag. Zo laadt ze haar batterij weer op. ‘Voor elk probleem is een oplossing. Je staat er niet alleen voor. Door veel te luisteren en open te staan voor suggesties van anderen kom je tot nieuwe ideeën.’

Waarom deze stichting?

Ik ben trots op de organisatie: kinderen zijn de toekomst! Wij zorgen er achter de schermen voor dat het primaire proces kan plaats vinden. Ik zit hier al 19 jaar en ben echt meegegroeid met de organisatie. Dat zegt wel iets over mijn betrokkenheid.

Belangrijkste taken?

Ik ben verantwoordelijk voor de hele financiële administratie en geef leiding aan 5 medewerkers. Belangrijkste taken zijn de inrichting en het up-to-date houden van de AO/IB, het opstellen van de jaarrekeningen en begrotingen. Ook ben ik lid van het MT waarin ik een adviserende rol heb bij financiële vraagstukken.

Leukst en minst leuk?

Het is heel divers. Geen enkele dag is hetzelfde! Je moet goed kunnen schakelen tussen operationeel en strategisch niveau: soms simpele boekingen, dan weer gemeentelijk overleg over bijvoorbeeld subsidievraagstukken.
Minst leuk is dat operationele taken veel tijd kosten (terugkijken). Ik zou veel meer tijd willen hebben om vooruit te kijken: welke kansen zijn er, hoe vertaal je dat financieel?

Speciale projecten?

Vanaf 2020 moeten gemeenten meer voorschoolse educatie-uren aanbieden. Samen met de directeur overleg ik daarover met de gemeenten. Halverwege het voorjaar weten we hoe dat eruit gaat zien, vervolgens moet ik dat administratief vertalen. Een uitdaging en nieuwe kansen. Leuk!

Verbeteringen op uw afdeling?

Er is altijd wat te verbeteren. Regels veranderen, tijden veranderen. Is mijn afdeling nog effectief en efficiënt? Het huidige verkoopproces kan beter. Het systeem is verouderd. Wij zijn nu aan het uitzoeken welk systeem beter geschikt is, zodat we sneller stuurinformatie naar boven krijgen. Ik verwacht in 2019 een keuze te kunnen maken.

Permanente educatie?

In november heb ik mijn SPD-diploma gehaald. Ik zou nog heel graag een post-hbo controlling willen volgen. En een cursus Excel voor gevorderden. Verder ben ik lid geworden van de Belangenvereniging SPD, daar ga ik bijeenkomsten en opleidingen volgen om bij te blijven.

Sterke en verbeterpunten?

Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben een volhouder. Ik geef niet snel op. Ik wil graag vooruit, niet stil blijven staan. Soms vergeet ik dat anderen niet zo snel mee vooruitgaan.
Ik vind het lastig om werk te delegeren en om nee te zeggen. Dat betekent dat ik weleens te veel hooi op mijn vork neem.

Belangrijk inzicht?

Ik mag er zijn! Door de opleiding heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik voel me nu meer een volwaardig gesprekspartner.
Voor elk probleem is een oplossing. Je staat er niet alleen voor. Door veel te luisteren en open te staan voor suggesties van anderen kom je tot nieuwe ideeën.

Waar lig je wakker van?

Op zich slaap ik altijd best goed, maar de kinderopvang is heel dynamisch. Bij het opstellen van de meerjarenplannen denk ik weleens: Hoe kunnen we blijven meebewegen? Hoe blijven we financieel gezond? Hoe zorgen we dat de 1.500 kinderen iedere dag op een goede plek terechtkomen.

Belangrijkste tip?

Wees realistisch, leer van je fouten en kijk vooral vooruit!

Bron: cm: oog in oog, #2 2019