Praktijkdag scan, herken, efactureren en robotic 2018

Organisator: 
GBNED in samenwerking met NOVAK
Omschrijving: 

Steeds meer accountants- en administratiekantoren maken gebruik van oplossingen voor het scannen en herkennen van boekingsdocumenten, al dan niet in combinatie met het elektronisch uitwisselen van boekingsdocumenten. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de factuur die als PDF-bijlage wordt ontvangen en vervolgens verwerkt via een scan- en herken oplossing in de boekhouding. De rol van het scannen is dan overgenomen door bijvoorbeeld email en scheelt dus weer een handmatige handeling. Ook elektronisch factureren op basis van de ISO-standaard UBL behoort steeds meer tot de standaardbagage van deze oplossingen. Dit biedt kantoren de mogelijkheid om in dit hybride tijdperk zowel te profiteren van scannen en herkennen van boekingsdocumenten als van elektronisch factureren in de meest optimale vorm.

Maak tijdens deze praktijkdag kennis met alle mogelijkheden op het gebied van scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking en natuurlijk robotic accounting.

Deze praktijkdag bevat de volgende onderdelen:

  • Toelichting rapport "Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking op basis van robotic accounting 2018".
  • Presentaties/toelichting uit de (gebruikers)praktijk met scannen/herkennen en elektronische factuurverwerking.
  • Robotic accounting en machine learning.
  • PEPPOL en de nieuwe EU-standaard EN 16931 voor elektronisch factureren.
  • Scannen, herkennen en betalen.

 

Programma

13.15 uur
Ontvangst met koffie op informatiemarkt

13.45 uur
Inleiding en toelichting rapport ‘Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking op basis van robotic accounting 2018’; 
Naast oplossingen en aandachtspunten voor scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking komen ook aanvullende softwaretools aan de orde die het proces van inkomende factuurverwerking ondersteunen. 

Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.
  
14.30 uur
Scannen, herkennen en eFactureren in de praktijk (1)
Etien de Kam is online adviseur bij Rijkse accountants & adviseurs waar sinds eind 2014 wordt gewerkt met scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking in combinatie met meerdere boekhoudpakketten. Onder de noemer "Scan en klaar". Om het proces van inkomende facturen zowel mogelijk te automatiseren wordt gewerkt met tools van verschillende softwareleveranciers. De eerste paar jaar lag de nadruk op procesoptimalisatie. Inmiddels ligt de nadruk op zoveel mogelijk automatische koppelingen.
Etien deelt met u zijn opgedane ervaring.   

15.00 uur
Pauze op informatiemarkt.

15.30 uur
Wat betekent PEPPOL voor de accountantspraktijk?
De overheid heeft ingezet op PEPPOL als transportkanaal voor elektronische facturen. Daarnaast moeten (semi)overheid in april 2019 elektronische facturen kunnen ontvangen op basis van de standaard EN 16931. Wat betekent dit voor de accountantspraktijk en haar cliënten? Gerard Bottemanne geeft een toelichting over EN 16931 en met aanwezige partijen die tevens PEPPOL Access Point provider zijn worden de mogelijken van PEPPOL besproken en de aansluiting daarop.

16.00 uur
Scannen, herkennen en eFactureren in de praktijk (2)
Nico Prevoo is oprichter van Jheronimus Accountantskantoor en heeft de nodige ervaring met scannen, herkennen en verwerken van inkomende facturen en boekingsbonnen. Nico werkt met een voorportaal voor meerdere boekhoudpakketten die gebruikt worden (King, Reeleezee, Exact Online, SnelStart) en gebruikt daarnaast meerdere softwaretools voor het ondersteuning van inkomende factuurverwerking.  
Nico deelt met u zijn opgedane ervaring en gaat daarbij specifiek in op aandachtspunten.

16.30 uur
Factuurherkenning en RGS
De relatie tussen UBL en RGS is al vaker aan de orde geweest, zoals via de UBL-RGS pilot in het laatste kwartaal van 2015.
Wat is de stand van zaken van RGS zelf? En kan RGS toegevoegde waarde hebben voor UBL? 
Na een korte introductie door Gerard Bottemanne over RGS en de relatie tussen UBL en RGS wordt met aanwezigen (deelnemers en leveranciers) stilgestaan bij de vraag of RGS van toegevoende waarde kan zijn voor factuurherkenning.   

17.00 uur
Pauze met broodjeslunch en bezoek informatiemarkt.

18.00 uur
Scannen, herkennen en betalen
Steeds vaker worden facturen gestuurd met de mogelijkheid om deze als ontvanger direct online te betalen. Hoe gaat dit precies in zijn werk en wat betekent dit voor het proces van het verwerken van inkoopfacturen? De bedoeling is dat aanwezige deelnemers en leveranciers hun ervaring delen. 

18.30 uur
Robotic accounting en machine learning
Voor het rapport "Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking op basis van robotic accounting" is leveranciers gevraagd een expertbijdrage te leveren voor wat betreft "machine learning". Het begrip "machine learning" als onderdeel van robotic accounting wordt nog steeds niet eenduidig gebruikt in de praktijk. Meestal worden geprogrammeerde controles aangeduid als machine learning en dat is niet juist. Op basis van de expertbijdragen in het genoemde rapport worden onder leiding van Gerard Bottemanne de mogelijkheden en onmogelijkheden van machine learning met u doorgenomen. 

19.00 uur
Afsluiting bijeenkomst 

Napraten op de informatiemarkt.

19.30 uur
Einde bijeenkomst.

Kosten
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 150 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een broodjesmaaltijd. BSPD leden betalen 130 euro persoon. Genoemde tarieven zijn excl. BTW.

PE
4 PE-punten

Aanmelden
Aanmelden kan via Onderzoeksbureau GBNED. Klik hier voor het aanmeldformulier.

Datum: 
wo, 19/09/2018 - 13:45 tot 19:00
Plaats: 
Koninginneweg 1, 3871 JZ Hoevelaken
Locatie: 
Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
Kosten: 
BSPD leden 130,- euro (excl. btw)
Overdrachtsuren: 
4
Gegevens organisator
Naam: 
Onderzoeksbureau GBNED
Adres: 
Berend Slingenbergstraat 9
Postcode: 
7742 KD
Woonplaats: 
Coevorden
Landcode: 
NL
Telefoonnummer: 
0524 5600 34
E-mail: